LÉLEK-BARÁT

Szeretettel köszöntelek a keresztény FELEKEZETMENTES tanítási blogomon! Gyújtsünk együtt mennyei kincseket, mert azt mondja az Úr, "aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol. (Lk 11,23.)

 

ISTENNEK TETSZŐ BÖJT ! -

CSERI KÁLMÁN

 

„Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bujdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől! Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az Úr dicsősége lesz mögötted. Ha segítségül hívod az Urat, ő válaszol, ha kiáltasz, ezt mondja: Itt vagyok!” Ézsaiás 58,6-7


A húsvét előtti hat hetet, böjti időszaknak nevezik.


Eredetileg úgy jött létre ez az egyházi hagyomány, hogy Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadásának az ünnepe olyan jelentős, olyan nagy volt, hogy arra gondoltak a mi eleink: arra készülni kell, mégpedig nem néhány napig, hanem néhány hétig. Egyfajta belső előkészület a böjti idő. A harsány farsangi idő után a megcsendesedésnek, az Isten felé fordulásnak, az Őreá való figyelésnek az alkalma.
Emellett aztán sok minden járult hagyományként még a böjthöz.


A római katolikus egyházban volt és részben van olyan kívánalom, hogy a hívők az Úr Jézus halálának a napján, péntekenként húsételt ne egyenek. A reformátusok azt mondják: nem minden pénteken, csak Nagypénteken tartjuk be ezt az előírást, húsételt nem eszünk.


Sokszor voltam azonban szomorú tanúja annak, hogy az volt a családi tanács legfontosabb kérdése, hogy eldöntsék, hús helyett, mivel lakjanak jól. Szó sem volt ott az ünnep tartalmáról, Krisztus kereszthalálának a jelentőségéről, csak a hasunkról. Ez lenne a böjt?
Isten is ezt kérdezi az Ézsaiás 58-ban a néptől. Azt gondoljátok, az a böjt, amit csináltok? Betartotok bizonyos előírásokat és egyébként semmi nem változik az életetekben. Sőt, jöttök és kérdezitek, hogy miért böjtöltünk, ha te most nem áldasz meg minket? Mit gondoltok, üzlet ez?
Ti böjtöltök, és annak fejében adjak valami jót?
Isten nem üzletel a népével soha. Nem valaminek a fejében ad áldást, az áldás mindig ajándék. Ő kegyelemből ad, de nincs hova adni, mert nem tartják a kezüket, hiszen — és akkor jön a hosszú felsorolás: nem adjátok meg azt a bért, ami járna, többet követeltek a nektek kiszolgáltatottaktól, mint amennyit lehetne, robotosaitokat hajszoljátok. Miközben böjtöltök, veszekedtek, sőt ököllel verekedtek…


Ezután benyújtjátok a számlát az Istennek, hogy a böjtölésem fejében kérek ezt meg azt.
Nem erre való a böjt! Nyugodtan hagyjátok abba!
Semmi értelme nincs így bizonyos előírásokat betartani, hogy ilyen lelkület marad bennetek, és még fel sem tűnik, nem is szégyellitek magatokat, s nem is akartok változni. Nem erre adta Isten a böjtöt.


Jézus a Hegyi beszédben olyan természetesen szól a böjtről, mint az imádkozásról és az adakozásról. Mint ami az istenfélő, hívő ember életéhez természetesen hozzátartozik. Egy szóval sem említi: kell vagy nem kell. Csak arról beszél, hogyan lehet helyesen böjtölni.
Nem kérdés, hogy az igazán hívő ember böjtöl, csak egyre hívja fel a figyelmet, hogy ne magamutogató módon, ne keserűen, ne úgy, mintha valami nagy áldozatot hozna, hanem örömmel. Mosd meg a te arcodat, kend meg a te fejedet — ez az örvendezésnek a magatartása és a gesztusa volt. Így böjtöljetek, így szól az Úr Jézus a Hegyi beszédben....


A hívő nem önmagát akarja megvalósítani, hanem odaadja, kiszolgáltatja magát az újjáteremtő Krisztusnak, hogy Ő formálja azzá, akivé akarja, és aztán használja sokaknak, másoknak a javára.


A böjti kérdés ez: Mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem?


Én nem tudom átformálni magamat. Lemondok erről, s engedem, hogy te formálj át. S akkor nem én csinálok magamnak programot, lelki programot sem, hanem újra és újra kérdezem: Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem? Uram, cselekedj általam! Tégy velem, amit jónak látsz.


Ez böjt, mert ezzel lemondtam a magam büszkeségéről, ezzel lemondtam a magam gőgjéről, ezzel tudomásul veszem, hogy Ő az Isten, én pedig ember vagyok, és nem akarok istenkedni a magam életében. Ez vezet az igazi kibontakozáshoz.
Így lehet áldássá valaki a másik számára.
Jézus Krisztust pontosan ez jellemezte.
Neki mindenekfelett az volt fontos: mit akar az Atya: nem azért jöttem, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem azét, aki elküldött engem — ezt többször mondta —, s utána mindig az volt fontos, hogy mi jó nekünk. “Nem azért jött az Emberfia, hogy neki szolgáljanak, hanem, hogy Ő szolgáljon és adja az Ő életét váltságul sokakért.”
Eddig mélyült az Ő böjtje, hogy ráment az élete arra, hogy az Atyának engedelmeskedett, minket pedig kiszabadított a reménytelen helyzetünkből, s ebbe belepusztult.


Az Úr Jézus egész földi élete egyetlen átgondolt, tudatos böjt volt, kezdve attól, hogy lemondott isteni dicsőségéről, hozzánk hasonlóvá lett, és engedelmes volt halálig, mégpedig a keresztfának haláláig.
Lemondott — fel sem tudjuk sorolni mi-mindenről, azért, hogy… —
Ez a böjt.
Így tette Őt mindannyiunk számára áldássá a Mindenható. ...

 

forrás:

https://www.youtube.com/watch?v=O_9NN1yb5QU

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 60
Tegnapi: 147
Heti: 362
Havi: 4 537
Össz.: 500 441

Látogatottság növelés
Oldal: BÖJT
LÉLEK-BARÁT - © 2008 - 2024 - lelekbarat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »