LÉLEK-BARÁT

Szeretettel köszöntelek a keresztény FELEKEZETMENTES tanítási blogomon! Gyújtsünk együtt mennyei kincseket, mert azt mondja az Úr, "aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol. (Lk 11,23.)

Újszövetségi kincsek az Ezékiel könyvéből – Zac Poonen

 

PDF formátumban letölthető  itt

Ezékiel 36:25-37 egy csodálatos prófécia az újszövetségi életről. Egy leírás arról, hogy Isten milyennek tervezte el a keresztyén életet. Először is megígérte, hogy teljesen megtisztít minket és kitakarítja a bálványokat a szívünkből. Aztán eltávolítja a kemény szívünket és egy lágy szívvel helyettesíti azt. Aztán belénk helyezi a Szent Szellemét és azt cselekszi velünk, hogy az Ő útjain járjunk és engedelmeskedjünk az Ő parancsolatainak, hogy megmentsen minket minden tisztátalanságtól. (Ezékiel 36: 25-29). Mindez azonban csak akkor történhet meg, ha imádkozunk Istenhez és kérjük Őt, hogy cselekedje ezt meg velünk. (Ezékiel 36:37). Ha nem kérjük ezt az életet, akkor nem nyerjük el azt. Ha azonban belépünk ebbe a dicsőséges életbe és meglátjuk a múltbeli életünket, akkor „megutáljuk magunkat a vétkeink és az utálatosságaink miatt.” (Ezékiel 36:31). Az egyik elsődleges ismertetőjegye egy Szent Szellemmel betöltött embernek, hogy gyűlöli magát mindazokért a bűnökért, amiket cselekedett és kiáltva azt mondja:

Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?”

(Róma 7:24; 1 Tim. 1:15).

Egy Szellemmel betöltekezett ember nem lát meg semmilyen bűnt mások életében mindaddig, míg van valamilyen bűn a saját életében, amiért gyűlöli magát. Minél közelebb kerülünk Istenhez, annál tisztábban látjuk a saját bűneinket.

Az Ezékiel 37 egy példázat a feltámadott életről. Isten elvitte Ezékielt egy völgybe, ami tele volt száraz csontokkal és azt mondta neki, hogy először prófétáljon a csontoknak. Amikor Isten igéje elhangzott, a csontok egybegyűltek és hús fedte be azokat. Nekik azonban valami többre volt szükségük Isten igéjénél: szükségük volt a Szent Szellem erejére is. Amikor a Szent Szellem eljött ezekre a halott testekre, azok felálltak és azonnal az Úr erős hadseregévé váltak. Ez az a kép, amit Isten cselekedni akar ma a gyülekezetben. Sok keresztyén eleinte teljesen olyan, mint azok a száraz csontok, merevek és halottak, minden helyes tanításuk ellenére. Amikor válaszolnak Isten igéjére, akkor elkezdenek egybegyűlni a keresztyének (a csont összejön a csonttal) és megélnek egy kegyes életet. (Bizonyára csodálatos, amikor a hús befedi a csontokat). Ezeknek a keresztyéneknek azonban többre van szükségük ahhoz, hogy Isten erős hadseregévé legyenek. Szükségük van arra, hogy betöltekezzenek a Szent Szellem erejével. Ez a 37. fejezet üzenete.

Az Ezékiel 43-ban Isten dicsőségéről olvashatunk, amely elhagyta a templomot és az új templomba tért vissza – az újszövetségi gyülekezet Pünkösd napjával kezdődően jött létre. Az Úr a gyülekezetet „az Ő királyi hatalma helyének” hívja (Ezékiel 43:7). A törvény ezt az új szövetségi gyülekezetet így írja le:

„Az egész területnek a Szentek Szentjének kell lenni” (Ezékiel 43:12). Az ószövetségi templomban csupán egy kis terem volt a templom nyugati végében, amit „Szentek Szentjének” hívtak, ahol Isten lakott. Ezzel szemben az újszövetségi gyülekezetben az egész gyülekezet (mint templom) a Szentek Szentje. Ha olyan gyülekezetet akarunk építeni ma, ami Isten temploma, akkor követnünk kell ezt az alapvető törvényt – teljes szentség minden tagot illetően: azaz a bűn nem engedhető meg senkiben, semmilyen formában.

Egy ilyen templomból (Szellemmel teljes gyülekezet vagy Szellemmel teljes egyének) elkezd a víz patakként kifolyni, ami folyóvá válik és végül sok folyó lesz belőle (Ezékiel 47). Ezt az igeszakaszt idézte Jézus a János 7:37-39-ben, ahol arról beszél, hogy aki betöltekezett Szent Szellemmel, annak „élő víznek folyamai ömlenek a belsejéből.” Ez az, ami Pünkösd napján kezdődött el és folyamatosan folyik istenfélő férfiakon és asszonyokon keresztül. Ez az élet kis patakként kezdődött el, mielőtt nagy folyóvá, majd később sok folyóvá vált volna.

Az Ezékiel 47:3-6-ban az Úr egy kis ízelítőt adott abból, hogy mit jelent a Szent Szellemmel telt élet. Ezékielt lépésről lépésre vezette bele ebbe a folyóba. Miután 500 métert ment előre a víz már a bokájáig ért. További 500 méter után a víz már a térdéig ért, majd még további 500 méter után a víz elérte a derekát. Még további 500 méter után olyan mély volt a víz, hogy Ezékiel lába már nem érte el a talajt és magával ragadta az áramló folyó. Mi is hasonlóan mehetünk folyamatosan előre Istennel, ahogyan Ezékiel tette, vagy megállhatunk valamelyik ponton. Isten sosem fog tovább kényszeríteni minket, mint amit mi akarunk. Amikor Elizeus követte Illést (2 Kir. 2), Illés folyamatosan tesztelte Elizeust, hogy elégedett volt-e azzal, amit már elért vagy még többre vágyott. Elizeus nem volt elégedett mindaddig, míg meg nem kapta Istentől a legjobbat: az életén lévő kenet kettős mértékét. Azt látjuk, hogy Isten Ezékielt is hasonló módon tesztelte. Ő is be akart menni a folyóba egyre távolabb, míg a víz „megúszhatóvá nem vált.” Te is megtapasztalhatod a Szent Szellem munkájának egy bizonyos mértékét az életedben és lehet, hogy megállsz egy ponton, ami kevesebb, mint a legjobb Istentől.

Figyeljünk a következőre: Amikor a víz Ezékielnek a bokájáig, majd a térdéig, majd a derekáig ért, akkor még mindig érte a lába a talajt. Amikor azonban a lábunk már nem éri a földet, akkor tudjuk, hogy valóban be vagyunk töltekezve Szent Szellemmel. Azon a ponton „el vagyunk választva a földi értékektől és az anyagi dogokhoz való ragaszkodástól” és elkezdünk „Szellem által vezetett lenni, Isten akarata és nem a mi akaratunk szerint.”

A könyv utolsó verse (Ezékiel 48:35) úgy említi ennek az újszövetségi gyülekezetnek a nevét, hogy „ott lakik az Úr.” Nekünk az az elhívásunk, hogy egy olyan gyülekezetet építsünk, ahol az emberek felfedezik, hogy az Úr a teljes dicsőségével közöttük van. Ehhez azonban szüksége van az Úrnak olyan emberekre, mint Ezékiel volt, aki mindenben engedelmeskedett neki.

 

fordította: Abonyi Sándor

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 153
Tegnapi: 213
Heti: 685
Havi: 2 183
Össz.: 504 072

Látogatottság növelés
Oldal: KINCSEINK
LÉLEK-BARÁT - © 2008 - 2024 - lelekbarat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »