LÉLEK-BARÁT

Szeretettel köszöntelek a keresztény FELEKEZETMENTES tanítási blogomon! Gyújtsünk együtt mennyei kincseket, mert azt mondja az Úr, "aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol. (Lk 11,23.)

 Elhívás, megigazulás, megdicsőítés

 

Isten jókra vonatkozó előrelátásának és rendelésének még három fokozatát részletesen tudomásunkra hozza a Szentírás. Ezek közül az elsőt elhívásnak vagy "szent hívás"-nak nevezi. (2.Tim.1,9)

Az elhívás magába foglalja Isten folyamatos közeledését, azokhoz az emberekhez, akikről előre ismeri, hogy szólítására mikor fognak odafigyelni. Ez minden egyes ember esetében külön történetet képez, melyet egyedül Isten ismer. Az emberi szabadság tiszteletben tartásával, a legkülönbözőbb életkörülmények között szólalhat meg ez a hívás. Gyakran visszautasítással is találkozik, Isten ismeri azonban előre az elfogadás helyzeteit is.

Amikor Istennek ez a szólítása eredményhez vezet, az ember életében kezdetét veszi nem csak a rosszal való ellenségeskedés, az inkább még erőteljesebben folytatódik, hanem a jóra való szomjúhozás. Ennek is meghatározott időtartama van kinek-kinek az esetében. A megigazítás folyamata azt jelöli, hogy az embernek ebben a szakaszban el kell jutnia az igazi megbánásra, Istennel, embertársaival és önmagával való megbékélésre. Amikor az ember nem tulajdon igazságát követi, hanem meghajol Isten kinyilatkoztatott igazságai előtt, a megigazítás a megtéréshez ér el. Jel.22,17-ben az ige: itt említi az emberi akarat fokozottabb szerepvállalását, az értelmi megvilágosodás háttere előtt.

Az elhívás és megigazítás után a megszentelődés élete következik, melyet a Biblia máshelyt az Isten törvényével való megegyezés, annak betöltése, Isten akarata megvalósítása szakaszának is nevez. Rm 8,28-30-ban ez a megdícsőités nevet viseli, hiszen az emberi dolgok helyett Istené lesz mindenben a megérdemelt nagyság, és annak elismerése.

Pál apostol gondolatmenetét azzal zárja le, hogy "ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?" Ez az összegzés ténylegesen arra utal, hogy Istennek mindenki iránt feltett szándéka, hogy üdvösségre vezesse és az igazság ismeretére is eljuttassa, ahogyan ezt már korábban 1Tim.2,4 alapján hangsúlyoztuk.

Fölvethető azonban a kérdés, hogy mit tehet az ember másfelől ennek az isteni akaratnak a meghiúsítására?

"Semmit sem cselekedhetünk az igazság ellen, hanem csak az igazságért."

(Reisinger János - A Biblia a predesztinációról)

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 336
Tegnapi: 320
Heti: 1 003
Havi: 3 280
Össz.: 505 169

Látogatottság növelés
Oldal: IV. PREDESZTINÁCIÓ
LÉLEK-BARÁT - © 2008 - 2024 - lelekbarat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »