LÉLEK-BARÁT

Szeretettel köszöntelek a keresztény FELEKEZETMENTES tanítási blogomon! Gyújtsünk együtt mennyei kincseket, mert azt mondja az Úr, "aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol. (Lk 11,23.)

I. Az isteni előrelátás

A Biblia szerint Isten rendelkezik azzal az egyedülálló, és a földi ember számára teljességgel bizonyosan fel nem fogható tulajdonsággal, ami az előre ismerés képessége. Azoknak, akik erről hallani sem akarnak, egy ateista költőnk megjegyzését ajánljuk figyelmükbe:

"Azért, mert csak Miskolcig jutottam el, nem vonom még kétségbe Kassa létezését."

Ha a Teremtő nagyobb, mint a teremtmény, akkor ez a bibliai tanítás egyáltalán nem mond ellent a józan észnek. Sőt, éppen azt bizonyítja, hogy Istenben van, valami többlet, amit az ember ki sem tud találni, még miután tudomására jutott, azután is ennyit kell vele, küszködni. Olyan Istent kitaláltak az emberek aki eleve jobbra vagy balra osztja az emberiséget. Olyant is, aki nem tud úrrá lenni az emberi választások zűrzavarán. De olyan Istent, aki egyszerre biztosítja mindenki szabadságát, és mégis előre látja, hogyan élnek majd vele, sőt az emberi döntések következményeit is: az ilyen felfogása már komoly nehézségekbe ütközik. A Bibliának 1600 éven át írott 66 könyvével folyamatosan kell bizonyságát adnia annak, hogy ez az Isten a valóságban létezik.

Az előrelátás Isten "végéremehetetlen bölcsességének" (Ésa.40,28) tartozéka, s mint ilyen értelmi jelenség. Gyenge hasonlatként az életből is találunk erre példákat. A fejszámoló, a számológép is meghaladja a hétköznapi emberi képességeket, és mégsincs okunk kétségbe vonni létezésüket. A tapasztalt szülő is előre látja, hogy a "vesztébe rohan a gyerek" ezzel-azzal a döntésével. Jóslás és jövendölés egyáltalán nem irraconális jelenség minden esetben. A nagyobb tudás és tapasztalat természetes következménye, hogy egyesek a jövő felől tisztább képpel rendelkeznek, amit mások rendkívülinek csodálatosnak tekintenek, holott ez az előzőeknek magától értődik.

Mindezek elfogadásával persze további kérdésként merül fel, hogy mit is lát Isten egészen pontosan az emberek jövőjéről, amire nézve kialakítja gondviselésének végzéseit, döntéseit?

Isten minden emberről a legfontosabbat, a leglényegesebbet látja előre, vagyis lelki berendezkedésében a legmélyebbet: hogy inkább az igazság felé hajlik-e, akár még  önmagával is szembefordulva, vagy pedig inkább a hazugság, a gonoszság felé billen ki nála a mérleg. Ezt az igazságot maga Jézus jelentette ki a Nikodémussal folytatott beszélgetésében:

"Ez pedig a kárhoztatás, hogy a világosság e világra jött és az emberek inkább szerették a sötétséget, mint a világosságot: mert az ő cselekedeteik gonoszak voltak." (Jn:3,19)

Ennek az előre ismerésnek a birtokában azonban Isten nem él vissza azzal, hogy hasonlíthatatlanul több tudomása van az emberről, mint bárkinek e világon, beleértve saját magukat is. Istennek ezt a rendkívüli tulajdonságát szintén szeretete irányítja.


Isten ezt a képességét arra fordítja, hogy az emberek számára a szabad választást biztosítsa, beleértve a helyes irányba való lelki megváltozás minden másnál értékesebb lehetőségét is.

 

(Reisinger János - A Biblia a predesztinációról)

 

Képtalálat a következőre: „reisinger jános predesztináció”

A könyv tartalma:

A bibliai predesztinációról szóló tanítást a felismerhetetlenségig eltorzították az idők folyamán. Nem Isten nagyságát ismerték el, hogy az élet és a történelem kesze-kuszaságaiban is biztosítani tudja az ember szabadságát, hanem kényszerítéssel, vagy a dolgok kézben tartásának feladásával vádolták meg. Így jött létre a kettős predesztináció tanítása, mely azt a félelmetes felfogást terjeszti, hogy Isten előre elrendel egyeseket az üdvösségre, másokat a kárhozatra.

 

Pál apostol a Rómabeliekhez írt levél 8:28-11:36 közötti szakaszában többször is használja ezt a kifejezést. Azt fejtegeti itt, hogy Isten rendelkezik azzal az egyedülálló képességgel, hogy előre ismeri teremtményeit – kiadványunkban beszélünk majd ennek pontos értelméről, - és ennek az előre ismerésnek a birtokában végzést, rendelést hozott mindegyikük felől – ennek mibenlétét is tisztázni fogjuk -, hogy olyan emberekké váljanak, amilyenekké akarnak, egyesek Jézus Krisztushoz hasonlóvá legyenek, míg mások, szintén szabad döntésüknek megfelelően egy más, általuk választott képmást öltsenek fel.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 211
Tegnapi: 152
Heti: 558
Havi: 2 835
Össz.: 504 724

Látogatottság növelés
Oldal: I. PREDESZTINÁCIÓ
LÉLEK-BARÁT - © 2008 - 2024 - lelekbarat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »