LÉLEK-BARÁT

Szeretettel köszöntelek a keresztény FELEKEZETMENTES tanítási blogomon! Gyújtsünk együtt mennyei kincseket, mert azt mondja az Úr, "aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol. (Lk 11,23.)

 

Nem a törvény önmagában rossz, hanem a törvény megléte teszi láthatóvá, hogy a jót cselekedni képtelen, rosszat tevő ember bűnös; ráadásul a tilalom szüli a kívánságot, és így bűn elkövetését mozdítja elő.

(Róm 7,7-13).

A mózesi törvény nem ismerése nem mentesíti a pogányokat a felelősség alól, mert a teremtett világból, ill. a lelkiismeret szavából meg lehet ismerni Istent és az ő akaratát (Róm 1,18-22; 2,12-16). Pál alaptétele az emberiség egyetemes bűnössége (Róm 3,9-18): mindenki, akár pogány, akár zsidó, bűnös. A zsidó ismeri a törvényt, de nem képes betartani, a pogány is megismerheti Isten akaratát, mégsem követi. E negatív általánosítás által igazolja Krisztus egyetemes üdvözítő művének szükséges voltát.

Isten: igaz, igazságos, hűséges, irgalmas.

Isten igazsága: Isten igaz volta, amelyben az embert is részesíti (Róm 1,17; vö. Róm 3,22: Isten igazságát ugyanis a Jézus Krisztusban való hit által nyerik el mindazok, és száll mindazokra, akik hisznek benne.”)

Isten igazságossága: a bűnt elítéli, a jót megjutalmazza.

(Róm 2,5-80, vö. 1,18)

„Isten [...] azzal bizonyítja irántunk való szeretetét, hogy abban az időben, amikor még bűnösök voltunk, Krisztus meghalt értünk” (Róm 5,8)

A kegyelem kulcsfogalom Pálnál: Isten ingyenes, ki nem érdemelhető odafordulása az emberhez. Ez a jóakaratú odafordulás legfőképpen Krisztus odaadásában mutatkozik meg. A kegyelem, vagyis Isten ingyenes jóakarata alakítja át a bűnös, önmagában a jóra képtelen embert.

 

 

KEGYELEMTAN -SIPOS ETE ÁLMOS

Milyennek lát minket Isten?

https://www.youtube.com/watch?v=LGcVpkSQpQY

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 103
Tegnapi: 66
Heti: 169
Havi: 2 446
Össz.: 504 335

Látogatottság növelés
Oldal: KEGYELEMTAN
LÉLEK-BARÁT - © 2008 - 2024 - lelekbarat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »