LÉLEK-BARÁT

Szeretettel köszöntelek a keresztény FELEKEZETMENTES tanítási blogomon! Gyújtsünk együtt mennyei kincseket, mert azt mondja az Úr, "aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol. (Lk 11,23.)

 

Végső igazságszolgáltatás és kárpótlás – Abonyi Sándor

 Letölthető PDF formában itt  és MP3 formátumban itt

Sok tisztességes, becsületes hívő van, aki őszintén követi az Urat és mindenben igyekszik engedelmeskedni neki. Ennek ellenére azt tapasztalják, hogy sok hátrányos megkülönböztetés, gúnyolódás, lenézés, mellőzés, üldözés, kizárás, betegség, szenvedés, munkahely elvesztése, anyagi veszteségek stb. vagy akár mártírhalál jut nekik osztályrészül. Jóllehet sokan békességgel tudomásul veszik ezt, mert tisztában vannak vele, hogy „sok baja van az igaznak” és „nem nagyobb a szolga az ő Uránál”, akinek mindezekben része volt.

Az lenne Isten akarata, hogy akik hűen követik Őt, azok sok kárt szenvedjenek a hitükért, miközben a „világ fiai” vígan, szórakozva élik az életüket?

Isten így hálálná meg azoknak a hűségét, akik megalkuvás nélkül követik őt? Ez nem lenne igazságos még akkor sem, ha tudjuk, hogy Isten igazsága sokszor nem emberek igazsága. Tudjuk, hogy Isten „hű és igaz” és Jézus Krisztus királyként uralkodik az Atya jobbján menny és föld fölött, aki ama napon vissza fog jönni az övéiért. Jézus visszajövetelét sokan várják, de talán kevesen gondolnak arra, hogy igaz Bíróként fog visszajönni, aki mindent megítél és igazságot szolgáltat. Jézus igaz Bíróként az eljövetelkor végső ítéletet tart: meg fogja büntetni a gonoszokat és meg fogja jutalmazni az igazakat – élőket és holtakat egyaránt.

Az igaz Bíró ítélete mindenre kiterjedő lesz:

  • megítéli és megjutalmazza az övéit (2 Timótheus 4.8),
  • megítéli a földet és a világot (Zsoltár 98.9),
  • megítéli a pogányokat, akik nem hisznek benne (Jelenések 15.4),
  • megítéli a hamis egyházat (a „nagy paráznát”, a nagy Babilont – 18.10; 19.2),
  • megítéli a földet és mindent, ami azon van (2 Péter 3.12).

Isten ítélete teljes, mindenre kiterjedő és igazságos lesz. A gonoszság és minden romlott dolog elnyeri méltó büntetését az igazak pedig a méltó jutalmukat. Az övéinek nem kell aggódniuk és szégyenkezniük, mert az Úr „hű és igaz” és gondoskodni fog róluk a végső ítéletkor: visszamenőlegesen igazságot fog szolgáltatni és bőségesen kárpótolni fogja őket a földön elszenvedett minden kárért. Ha valakinek esetleg kétsége van afelől, hogy Jézus ítéletre jön vissza, ez a következő igékből eléggé nyilvánvaló:

„Kérlek azért az Isten és Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat az ő eljövetelekor.” (2 Timótheus 4.1)

Mindnyájunknak meg kell jelennünk Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztasson aszerint, amiket e testben cselekedett: jót, vagy gonoszt.” (2 Kor. 5.10)

Bátorításként és vigasztalásként nézzünk meg egy bibliai példát – a koldus Lázár és a gazdag ember történetét -, amely jól érzékelteti az Úr végső igazságszolgáltatását és kártérítését.

„Volt pedig egy gazdag ember, és öltözött bíborba és patyolatba, mindennap dúsan vigadozván. És volt egy Lázár nevű koldus, aki az ő kapuja elé volt vetve, fekélyekkel tele. És kívánt megelégedni a morzsalékokkal, ami lehullott a gazdag asztaláról; de az ebek is eljöttek, nyalták az ő sebeit. Lőn pedig, hogy meghalt a koldus, és vitetett az angyaloktól az Ábrahám kebelébe; meghalt pedig a gazdag is, és eltemették. És a pokolban felemelte a szemeit, kínokban lévén, és látta Ábrahámot távol, és Lázárt annak kebelében. És ő kiáltván, monda: Atyám Ábrahám! Könyörülj rajtam, és bocsásd el Lázárt, hogy mártsa az ő ujjának hegyét vízbe, és hűsítse meg az én nyelvemet; mert gyötrettetem e lángban. Monda pedig Ábrahám: Fiam, emlékezzél meg róla, hogy te javaidat elvetted a te életedben, hasonlóképpen Lázár is az ő bajait. Most pedig ez vígasztaltatik, te pedig gyötrettetel.”   (Lukács 16.19-25)

A gazdag ember és a koldus Lázár története megtörtént eset, mert konkrét személyekről van szó. Ezért nevezi nevén Lázárt és nem egyszerűen csak koldusnak. Ez azt is jelenti, hogy az Úrnak személy szerint mindenkire gondja van! A példában két olyan személyről van szó, akik a földi életüket eléggé ellentétes módon élték meg, az egyik gazdagságban, a másik nyomorban:

  • a gazdag ember vagyonos volt, drága ruhákba öltözött és egész életében mulatott,
  • a szegény Lázár ezzel szemben egy koldus volt, aki mások alamizsnájából tengette életét és a teste is tele volt fekélyekkel. 

A két ember jól ismerte egymást, mert a koldus a gazdag ember kapuja előtt feküdt és a gazdag ember naponta elment mellette. Lázár abban reménykedett, hogy esetleg a gazdag ember asztaláról valami morzsa neki is jut, de csak a kutyák nyalogatták a sebeit. A gazdag ember látta Lázár nyomorúságos életét, de semmit sem tett, hogy megkönnyítse azt. Akik ismerték őket mindenki inkább a gazdag emberrel cserélt volna és senki sem gondolt arra, hogy Lázárral cseréljen. A gazdag embernek sok irigye volt, Lázárt pedig mindenki megvetette. A gazdag ember is semmibe vette őt. Egyszer azonban mindketten meghaltak, és a haláluk utáni állapotuk az ellenkezőjére változott, ami kifejezi Isten igazságszolgáltatását és kárpótlását. A gazdag ember a pokolban, kínokban szenvedett és látta Lázárt Ábrahám kebelén. Könyörgött, hogy Lázár segítsen oltani a szomjúságát, mert gyötrődött a lángokban. 

Nagyon tanulságos Isten ítélete és kárpótlása: 

„Te elvetted javaidat a te életedben, hasonlóképpen Lázár is az ő bajait. Most pedig ez vigasztaltatik, te pedig gyötrettetel.” 

Ez nem azt jelenti, hogy minden gazdag ember a pokolba és minden koldus pedig a mennybe jut, de érzékelteti, hogy mennyire más Isten és az emberek értékítélete. Nagy vigasztalás ez a példa mindazoknak a hívőknek, akik a földi életükben sokat szenvednek és mindenkitől megvetve élik az életüket. Az igazi kárpótlás és erkölcsi elégtétel nem csupán az volt, hogy a mulatozó, másoknak nem segítő gazdag ember a pokolban gyötrődött, a megvetett szegény Lázár pedig Ábrahám kebelére került, hanem az, hogy látták egymást ebben a megváltozott helyzetükben azt követően, hogy az igaz Bíró megítélte a földi életüket.

Vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy az Úr nem felejtkezik meg az övéiről.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 99
Tegnapi: 129
Heti: 294
Havi: 2 571
Össz.: 504 460

Látogatottság növelés
Oldal: KÁRPÓTLÁSUNK
LÉLEK-BARÁT - © 2008 - 2024 - lelekbarat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »