LÉLEK-BARÁT

Szeretettel köszöntelek a keresztény FELEKEZETMENTES tanítási blogomon! Gyújtsünk együtt mennyei kincseket, mert azt mondja az Úr, "aki nincs velem, ellenem van, és aki nem gyűjt velem, az tékozol. (Lk 11,23.)

Hogyan tudjuk megteremni a Lélek gyümölcsét? – Abonyi Sándorné

 

Mielőtt megismertük volna Istent, nem rendelkeztünk sok olyan jellemvonással, melyet a Biblia megismertet velünk, ami a hívő embert jellemzi. Az énünket sok minden befolyásolta, pl. neveltetésünk, öröklött tulajdonságaink, környezetünk, barátaink, tanulmányaink, stb.

Különbözőek vagyunk, melyet már az ókorban Hippokratész görög orvos-filozófus is felismert. Ő négy kategóriába sorolta az embereket, melyet az emberek temperamentumaként az alábbiak szerint jellemezhetünk:

Szangvinikus (kedélyes)

Általános jellemzője az ilyen embernek, hogy nagyon érzékeny. Könnyen fellelkesedik, gyorsan reagál dolgokra (könnyen dönt), könnyen teremt kapcsolatot, szeret a középpontban lenni. Buzgó, hirtelen és gyorsan cselekvő valami új megkezdésekor. Az idő múlásával azonban gyakran elmegy a kedve attól, amit csinálnia kell, nem állhatatos és nem kitartó a tenni akarásban.

Kolerikus (akaratos)

Hamar mozgásba hozható, cselekvésre bírható. Hírtelen izgalomba jövő, gyors terveket szövő és megvalósító, buzgó, döntéseiben állhatatos, kitartó. Elhatározásától nem téríthető el, olyan egyén, aki a „nekem van igazam” és „én tudom legjobban”-t képviseli. Könnyen megmozgat másokat, szeret irányítani (autokrata vezető). Gyakran erőszakosan is véghezviszi azt, amit kitervelt. Rövidtávon gondolkodik, nem gondolja át döntéseinek esetleges következményeit. Óriási az önfegyelme, hajlamos arra, hogy másokkal szemben türelmetlen, esetleg erőszakos legyen célja végrehajtása érdekében.

Melankolikus (érzékeny)

Merengésre hajlamos, olykor rosszkedvű vagy búskomor, tépelődő típus. Önérzete, önbizalma kicsi, magát gyakran leértékeli, kicsinek, jelentéktelennek gondolja. Jellemző rá az önsajnálat, irigyli mások életét, akik látszólag jobb, örömtelibb életet élnek, mint ő. Gyakran lázad helyzete ellen, de keveset tesz azért, hogy megváltozzon. A körülményekre néz, amik lehúzhatják. Esetenként átkot mond ki önmagára pl. jaj, de szerencsétlen vagyok!

Flegmatikus (hidegvérű)

Szereti megtervezni a napját, szinte óráról-órára. Napi ill. heti tervet készít magának, hogy mikor mit fog csinálni. Ez az ütemezett életmód adja kiegyensúlyozottságát, mivel felkészül minden várható eseményre. A váratlan dolgok sem billentik ki, de emiatt időzavarba szokott kerülni. Mások problémáiba nem folyik bele, nem akarja azokat megoldani csak akkor, ha erre kimondottan megkérik. Segítő típus. Ha valamire megkérik, általában nem mond nemet. Közösségben nem szeret a középpontban lenni, inkább csendes figyelője az eseményeknek. Sokszor csak akkor szól, ha kérdezik. Precíz a munkájában, ezért szívesen dolgozik olyan területen, ahol egyedül dönthet és végezhet munkát. Szeret a „maga ura” lenni. Amit rábíznak a legjobb tudása szerint végzi el, lelkiismeretes típus.

Végignézve egy-egy embertípust, bizonyára mindenki magára ismer hová sorolhatná be magát. Ez tehát egy emberi kategorizálás.

Vajon Isten hogy gondolkodik rólunk?

A Bibliában azt találjuk, hogy Isten nem a külsőt vizsgálja, hanem a szívünket. Lehet, hogy mielőtt megismertük Istent, az előzőekben felsorolt jellemvonásaink voltak. Amikor azonban felismerjük, hogy Isten és az Ő fia Jézus Krisztus nélkül „kár és szemét” az életünk és behívjuk Őt az életünkbe, a Szent Lélek elkezd átváltoztatni minket. A jellemünk átformálódik és átformálódunk Isten képmására. A megtérés életünk megváltoztatása, ami az érzelmeink, az akaratunk, a gondolataink és a cselekedeteink megváltoztatásával jár együtt. A változás hit által történik, és a Szent Lélek megtermi bennünk a Lélek gyümölcsét.

Ez a változás azt eredményezi, hogy elkezdjük elhagyni rossz szokásainkat, negatív jellemünket és a lélek gyümölcsét megteremve pozitív jellemet öltünk magunkra.

A szangvinikus vérmérsékletű egyén elhagyja a nem elég kitartó, kevésbé állhatatos jellemét és felölti a kitartó, állhatatos jellemet: kötelességtudóvá válik.

A kolerikus alkatú ember erőszakos és türelmetlen jellemét fogja elhagyni. Az ige átformálja gondolkodásmódját, rájön, hogy ami felől dönt, annak lehet jó, de lehet rossz következménye is. Belátja, hogy nem mindenkinek az a szolgálata, ami neki, s ez által nem akarja ráerőltetni másokra a saját szolgálatát és akaratát. Türelmesen vár arra, ha egy dologban nincsenek egy véleményen, mert a Szent Szellem ki fogja munkálni mindenkiben az egységet.

A melankolikus egyén az átváltozás során elhagyja a rossz kedélyállapotot, a kesergést. Helyette hit által önbizalmat nyer, mely az Isten fiúságából adódik, és értékesnek fogja tartani magát, mivel Isten kiválasztottja lett. Ez örömmel tölti el, ami megváltoztatja addigi jellemét.

A flegmatikus típusú ember leveti az őt körülvevő világgal szembeni érzéketlenségét, a minden úgy van jól, ahogy történik állapotot. Ezután fog tudni örülni az örülőkkel és sírni a sírókkal. Az igazságban járása mellett nő a józansága és hasznosabb tanácsokat tud adni a hozzá fordulóknak.

Vannak olyan keresztyén kiadványok, amik a Lélek gyümölcsöt egy szőlőfürthöz hasonlítják, mivel ez egy olyan gyümölcs, ami 9 önálló részből áll össze.

„A lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem (béketűrés), szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás (mértékletesség).”                   Galata 5.22.

Amíg a vérmérséklet szerinti csoportosítás az érzésekre és testi cselekedetekre fókuszál, addig Isten a szívből kijövő indulatokra. Amíg az előző kategóriákban lehetnek keveredések és átmenetek, addig az Isten szerinti formálódásban csak egy kívánalom van, mégpedig az, hogy mind a 9 jellemvonás egyszerre jelen legyen az életünkben.

Amikor elkezdtem olvasni a Bibliát és felfedeztem ezt az igét, ill. mind jobban kezdtem megismerni Istent, megláttam a hiányosságaimat ezen a területen. Ezért egész egyszerűen elkezdtem azért imádkozni, hogy megteremjem a Lélek gyümölcsét. Ahogyan a gyümölcs is kezdetben virág, majd terméskezdemény, majd kifejlett, de még éretlen termés és csak a végén válik érett, zamatos, fogyasztható gyümölccsé, úgy az én életemben is idő kellett, hogy változások menjenek végbe. A szőlő egy „vállas” gyümölcs, ezért a felső szemeket jobban éri a nap, az hamarabb beérik (szeretet, öröm, békesség).

Amikor behívjuk az életünkbe Jézus Krisztust, akkor a Szent Lélek által Isten a szívünkbe költözik. Isten pedig maga a szeretet. Jézus Krisztus meghalt a mi bűneinkért, betegségeinkért és a kereszten magára vette mindezeket, az átkokkal együtt és mindazon által örök életet adott nekünk. Okozhat-e valami más ettől nagyobb örömöt? Elveszi félelmeinket, aggodalmaskodásunkat, a bűneink megbocsátása által bűntudatunkat és ezek helyett békesség árad a szívünkbe. A gyümölcs első 3 része már hívő életünk elejétől kezdve hit által folyamatosan megtapasztalható.

A gyümölcs többi része: a türelem, a szívesség, a jóság, a hűség, a szelídség, majd a legvégén az önmegtartóztatás az én életemben több időt vett igénybe, mint ahogyan a szőlőfürt szemei is lefelé haladva nehezebben és több időt igényelve érnek be. Sok próbát tapasztaltam meg az életemben, s rá kellett jönnöm, hogy ezek arra irányultak, hogy egy-egy „gyümölcsszem” kifejlődjön. Olyan élethelyzetekbe kerültem, hogy Isten tudott tanítani a hosszútűrésre (békességes tűrésre), a szívességre (mások felé jóindulatra), a jóakaratra, a hűségre akkor is, amikor el akartak tántorítani a hitemtől. A szelídség és a mértékletességre kimunkálás az életemben még mindig tart.

A jellem átalakulásával megváltozik magatartásunk, s ez által a kapcsolataink és cselekedeteink is. Ami a szívünkben kialakult jellemvonás lett, az kifejezésre jut abban, ahogy viszonyulunk másokhoz. Ez egy folyamatos érés eredménye és önvizsgálat formájában erre figyelnünk kell. Megeshet ugyanis, hogy negatív hatások, kapcsolatok visszafejlesztik jellemünket, s ez által nem az Isten akarata szerint cselekszünk.

Isten kézbe vesz minket, mint az „agyagot” és gyúr, formál, míg ki nem formáljuk a Krisztust. Ez néha fájdalmas, de a végén ott a szép mázas „cserépedény”: a szép, ízes zamatos gyümölcs.

A megtérés után Isten átformálja jellemvonásainkat, ami a felsorolt 4 kategóriában fellelhető. A jókat erősíti, a rosszakat átváltoztatja, ill. segít azokat elhagyni. Nekünk csupán fel kell ismerni, hol vagyunk „éretlenek”.Akarni kell a változást és engedni Istennek, hogy munkálkodjon rajtunk. Mindez az Ő végtelen szeretetéből és kegyelméből fakad, ezért adjunk minden nap hálát érte.

forrás:

https://keskenyut.files.wordpress.com/2017/04/hogyan-tudjuk-megteremni-a-lc3a9lek-gyc3bcmc3b6lcsc3a9t.pdf

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 158
Tegnapi: 265
Heti: 725
Havi: 4 900
Össz.: 500 804

Látogatottság növelés
Oldal: LÉLEK GYÜMÖLCSE
LÉLEK-BARÁT - © 2008 - 2024 - lelekbarat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »